Politický kompas iDnes - amatérská analýza

1. 09. 2016 2:45:34
Před několika měsíci zveřejnila iDnes politickou anketu s otevřenými výsledky. Taky jsem si s nimi trochu pohrál, a přišlo mi škoda si je nechat pro sebe. Nabízím je tedy i ostatním.

SPOILER ALERT! Pokud se chcete podělit o svůj pohled na politickou scénu, a nechcete se přitom nechat ovlivňovat výsledky, můžete ještě vyplnit politický kompas.

Pro začátek bych ještě rád upozornil, že v oblasti nejsem odborník, a že mé politologické výplňové průpovídky je dobré brát s rezervou ;-). Popravdě nejsem ani odborník na jazyk R (poprvé jsem si s ním hrál právě s tímhle), takže by se mohlo stát, že jsem něco zanalyzoval špatně. V tom si však věřím o poznání víc.

O kompasu

Politický kompas je snaha o lepší vyobrazení názorového spektra než jenom obyčejné "pravo-levé" dělení, které je zcela nedostatečné. Namísto jedné osy (přímky) se politické názory zanáší do roviny. Samosebou, i samotný politický kompas má své mouchy. Jedna z nich je, že ač kompasy vypadají často podobně, osy se mohou lišit -- někdy jsou osy pravo-levá a konzervativně-liberální, jindy jsou to ekonomická a osobní svoboda, a kompas je přitom postavený na špičku (ekonomická svoboda jde doprava nahoru, osobní doleva nahoru). iDnes v anketě použil první jmenovaný model.

Tak nějak, dokud máme jenom pravo-levé dělení, můžeme být pravičáci a všechny svoje oponenty nazývat hnusnými levičáky, nebo být levičáky a svoje oponenty nazývat hnusnými pravičáky, nebo být ve středu a mít falešný pocit povznesenosti, zatímco jsme hnusnými levičáky a pravičáky naráz. U kompasu je to zajímavější -- už totiž o oponentovi sdělíte netriviální informaci -- kterým že vlastně směrem je od vás daleko.

Ale dost keců a pokochejme se dosavadními výsledky. Následující graf, abych se přiznal není ještě můj. Autorství patří defakto MarekLu, od kterého jsem si stáhnul skripty a začal s nimi hrát. V tomto obrázku je pro každou stranu vidět, kam ji voliči umísťovali.

article_photo

Anketa zahrnovala ještě jeden údaj -- sebeurčení hlasujícího, a navíc stranu, kterou naposled volil. Z těchto údajů lze poskládat následující graf. Ten je již znatelně prořídlý -- zatímco v předchozím grafu bylo za každého hlasujícího 10 teček, v následujícím je jen jedna. Jedna z nejpočetnějších skupin respondentů je "0" -- ti, kteří ve volbách nevolili, nebo neuvedli koho, tak jejich tečku nebylo možné přiřadit ke straně.

article_photo

Uvědomuji si, že strana, kterou volili naposled nemusí odpovídat jejich současným politickým názorům, ale působí to (přinejmenším na mne) docela věrohodně.

Pro následující grafy zakresluji puntík a obdélník na základě tzv. kvantilů. Popíši, oč se jedná: Všechny odpovědi na jednu otázku, například "kde se vidíte na pravo-levé ose?" seřadím od nejmenší po největší -- tím dostanu posloupnost čísel, např. 0, 0, 1.5, 5 ... ,89, 95, 100. Podívám se na číslo přesně uprostřed této posloupnosti (medián) a podle něho zakreslím puntík. Dále se podívám na odpovědi v jedné a třech čtvrtinách (kvantily) posloupnosti, a na základě těchto odpovědí zakreslím hranice obdélníku.

První graf s kvantily je inspirovaný grafem, který také již byl v originálním skriptu -- dělí respondenty podle toho, jestli danou stranu volili nebo ne. Můj obrázek obsahuje navíc sebeurčení.

article_photo

Z tohoto obrázku mám především pocit "Liberalismus je in!" Voliči často vidí svoji stranu liberálněji než ostatní hlasující, a dokonce sami sebe vidí ještě výše. Zejména platí pro voliče KDU-ČSL a KSČM, o něco méně pro Úsvit, ČSSD, ODS, ANO a TOP09. Svobodní a Zelení sami sebe určují zhruba tam, kam stranu, ale ostatní hlasující vidí jejich stranu konzervativněji. Jedinou neochvějně liberální stranou jsou Piráti.

Na následujícím obrázku můžeme vidět stejná data, ale jinak vyobrazená

article_photo

Opět lze pěkně pozorovat, jak se celá scéna od nepodporovatelů po sebeurčení posouvá do liberalismu.

Dělení podle toho, zda volič danou stranu volil či ne, bylo fajn. Ale stále jsem si říkal, že "ostatní voliči" jsou příliš široká skupina. Vyrobil jsem tedy obrázky, kde lze vidět "politické kompasy dle názorů jednotlivých stran".

article_photo

Zde už člověk začíná být přehlcen informacemi, ale uvedu, čeho jsem si tak já všimnul. Piráti jsou stále nejliberálnější strana podle všech -- i podle Svobodných a Zelených. Ostatně kompasy podle Svobodných a Zelených mi pocitově připadají nejvíc odlišné od ostatních. Svobodní vidí všechny kromě sebe zřetelně vlevo, Zelení vidí všechny kromě sebe a Pirátů zřetelně konzervativnější. Ostatně při pohledu na politický kompas Zelených a Pirátů dává smysl, že podporovatelům Zelených nejde do hlavy, proč se ty dvě strany nespojí, zatímco Piráti o tom nechtějí slyšet. Svobodní taktak drží pověst nejpravicovější strany -- připouští to voliči TOPky i ODS, ale na druhou stranu jim to nežerou voliči ANO, Úsvitu a KSČM. A když se podívám na opačný konec spektra, konzervativní levici, u všech voličů vyhrává KSČM, snad jen u Zelených soutěží o nejkonzervativnější stranu s Úsvitem.

Určitě se tam ale dá najít zajímavých poznatků více. Podělte se v diskuzi.

Na závěr bych chtěl poděkovat iDnesu za fajn data, a jsem zvědavý, jak bude vypadat oficiální analýza. Ta moje povětšinou potvrdila to, co bych čekal (snad až na popularitu liberalismu). Ale třeba, jak jsem k tomu přistupoval nevědecky, mi to potvrdila jen prostřednictvím nějakého sebepotvrzujícího biasu, kdo ví?

Skripty a použití

Následující podkapitola je určena těm, kteří si chtějí taky vytvořit vlastní grafy. Já jsem pracoval v Linuxovém příkazovém řádku, ale snad to funguje i v jiných cmd. Můžete si stáhnout moje skripty v jazyce R. Jazyk R je třeba nainstalovat -- ze stránek, nebo z balíčkovacího systému. Samotný jazyk nestačí, dále je třeba nainstalovat knihovny data.table a ggplot2, což se dělá přímo z prostředí jazyka. Napřed se spustí R, a v něm se zadají příkazy

install.packages("data.table")
install.packages("ggplot2")

Pokud už máte R i s knihovnami nainstalovaný, rozbalíte moje skripty a v nich spustíte

R --save < data.r

Tento skript se připojí na idnes, stáhne si data z kompasu a uloží je kamsi do své paměti, kam budou moci přistupovat ostatní skripty. Následujícími příkazy sestavíte v blogu prezentované obrázky.

R --no-save < jitter.r
R --no-save < jitter-person.r
R --no-save < median-mad.r
R --no-save < median-mad-personal.r
R --no-save < quantiles-by-voter.r
R --no-save < quantiles-by-is-voter.r

Jinak toho o R moc nevím, tak když to nebude fungovat, zkuste raději nejprve hledat radu někde jinde :-)

Autor: Miroslav Olšák | čtvrtek 1.9.2016 2:45 | karma článku: 15.81 | přečteno: 1291x

Další články blogera

Miroslav Olšák

Koho má volit ten pravicový liberál?

Pravicový liberál... poměrně typický profil voliče. Volby se blíží, a já nevím. Mám v hledáčku 4 strany -- (abecedně) PirStan, Spolu, TSS, a Urzu, a rád se podělím o svůj pohled.

22.8.2021 v 19:11 | Karma článku: 12.21 | Přečteno: 738 | Diskuse

Miroslav Olšák

Slovo na N

Tatínek se ptá Idnes: "A co jsi ty udělala proti rasismu?" A Idnes hrdě odpoví: "Podívej, napsala jsem článek o tom, jak jedna politička řekla slovo na N, a v celém článku jsem to slovo ani jednou nenapsala!"

30.7.2021 v 3:39 | Karma článku: 11.90 | Přečteno: 259 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 136 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 13.88 | Přečteno: 349 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 373 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 246 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 666 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 663

Matfyzák a linuxák, který se snaží k demokracii přistupovat zodpovědně, což jej nutí se zajímat i o témata, která s matematikou ani Linuxem vůbec nesouvisí. Politicky momentálně u Svobodných, ale mám docela rád i Piráty, ODS, ...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...