Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Matematická olympiáda v ohrožení?

Matematická olympiáda je nejstarší oborovou olympiádou v ČR konající se pravidelně od roku 1951. Letos prý ministerstvo nevyhlásí soutěže celostátního charakteru. Ale s koronavirem to moc nepomůže, a nadané žáky poškodí.

Nejde jenom o MO

Na úvod bych rád řekl, že Matematická olympiáda samozřejmě není jedinou oborovou olympiádou. S problémem jsem se seznámil skrze otevřený dopis nyní s více než 3000 podpisy, který původně napsal organizátor chemické soutěže. Dotkne se to ale i třeba uměleckých soutěží, před rokem například ministerstvo vyhlásilo 26 a spoluvyhlásilo 104 soutěží. Kuriózní na celé věci je, že samotní organizátoři soutěží o tom nebyli informováni -- až oklikou přes materiál ministerstva školství určený pro ředitele škol, strana 4:

I: Soutěže celostátního charakteru pro školní rok 2020/2021 nebudou MŠMT vyhlášeny.

Takže všeobecná situace je, jako obvykle: politik učiní neuvážené rozhodnutí, a lidi, kterých se to týká, jsou z toho celí paf jak to mají chápat.

Ke zmíněnému dopisu se poměrně rychle připojili i organizátoři MO. Já se tu budu zabývat zejména MO, jelikož k ní mám osobně blízko -- soutěžil jsem v ní, trochu jsem pomáhal s organizací a znám se s některými organizátory.

Jak MO normálně funguje?

Matematická olympiáda je soutěž pro středoškolské (a základoškolské) studenty. Celá soutěž má různé kategorie -- v závislosti na ročníku (ale soutěžicí mohou soutěžit i ve vyšší kategorii než odpovídá jejich ročníku) -- a různá kola -- domácí, školní, okresní, krajské, a celostátní. V domácím kole studenti pouze odevzdají vyřešené úlohy svému učiteli matematiky, který je ohodnotí. Další kola fungují formou "dlouhé písemky" -- studenti se sejdou v ustanoveném termínu v jedné učebně, a tam musí za stanovený čas (cca 4 hodiny) co nejlépe vypracovat řešení zadaných (tří / čtyř) matematických úloh.

Soutěžící, kteří v daném kole dosáhnou potřebného bodového zisku postupují do kola dalšího. Celostátní kolo pak je rozsáhlejší třídenní akce pro cca 50 soutěžících. To se týká pouze nejvyšší kategorie (kategorie A) pro studenty septimy a oktávy, ostatní kategorie končí u krajských / okresních kol.

Týká se teda to nevyhlášení jenom celostátního kola?

To pořádně nikdo neví. Matematická olympiáda je se všemi svými kategoriemi a koly soutěž celostátního charakteru vyhlašovaná ministerstvem, a co jsem se ptal lidí okolo MO, tak jim ten dokument přijde spíš tak, že ministerstvo nevyhlásí MO jako celek než jenom zrušení celostátního kola. "Soutěž celostátního charakteru" je totiž terminus technicus, ministerstvo (krom mezinárodních) jiné soutěže ani nevyhlašuje: viz §3 (3) zde.

A za druhé, i jenom rušení celostátního kola je problém, protože se na jeho základě vybírají soutěžící pro mezinárodní soutěže. Už jenom z MO to je Evropská dívčí MO, Středoevropská MO, a především Mezinárodní matematická olympiáda.

Jak MO fungovala letos?

Letos se celostátní kolo kategorie A matematické olympiáda mělo konat koncem března. Vzhledem ke karanténě se napřed odložilo, a následně uspořádalo virtuálně (online). Stejně tak se uskutečnila virtuální Evropská dívčí MO, a v září se uskuteční virtuální Mezinárodní matematická olympiáda. To snad dostatečně ukazuje, že se matematická olympiáda dokáže epidemiologické situaci přizpůsobit. Mimo jiné se český tým účastnil i dalši narychlo zorganizované online soutěže Cyberspace Mathematical Competition.

Jakou to má prestiž?

Tady hodím pár nesouvisejících myšlenek. Sám jsem se účastnil Mezinárodní matematické olympiády (ve zkratce IMO) v roce 2010 v Kazachstánu, a ano, byl to zážitek. I když jsem se pak účastnil dalších matematických soutěží během vysokoškolských studií, od IMO co se týče prestiže mají hodně daleko.

----

Dneska se zabývám výzkumem umělé inteligence v matematice. Viceméně mě k tomu motivovalo, když AlphaGo porazilo světového mistra Go, a já si řekl: "Mazec, tak příští velká výzva pro umělou inteligenci bude IMO." A zjevně nejsem sám, kdo to tak vidí.

----

Jednou mi e-mailem přišla pracovní nabídka od britské firmy zabývající se tvorbou software pro analýzu peněžních trhů s tím, že se o mne zajímají, jelikož jsem se relativně úspěšně účastnil IMO (skončil jsem 174. z 516, což v řeči IMO ocenění znamená bronzovou medaili). Říkal jsem jim, že ekonomii vůbec neumím, a že statistiku umím na úrovni bakaláře -- že prý to nemusí vadit, že to se můžu doučit, stačí, že jsem chytrej. Udělal jsem s nimi pár pohovorů, a nakonec to padlo akorát na tom, že nejsem pro práci pro ně dostatečně namotivovaný (což byla pravda, koneckonců oslovili oni mě).

----

Vedle olympiády jsem se na střední účastnil tzv. seminářů a na vysoké škole jsem je organizoval. To jsou zhruba řečeno dlouhodobé online soutěže, které pozvou nejlepší soutěžící na týdenní matematický tábor, tedy tábor s řadou bláznivých sportovních aktivit, a taky s matematickými přednáškami. Co se týče seminářů, které jsem organizoval já, jeden je vyloženě zaměřený na lidi s ambicí jet na IMO, a všechny jeho přednášky jsou o tom, jak řešit úlohy z olympiády.

Druhý seminář, víc mainstreamový, má asi polovinu přednášek o tom, jak řešit olympiádní úlohy, a druhou o různých matematických zajímavostech. Ostatně, olympiádní matematika tvoří samostatný podobor matematiky, o který se zajímají hlavně nadaní středoškoláci, a ti, kdo středoškoláky na MO připravují. Se standardní vysokoškolskou matematikou se pak olympiádní matematika skoro vůbec nepřekrývá.

Mohla by MO fungovat bez pověření ministerstva školství?

Do jisté míry, ale byl by to takový problém, že si to někteří nechtějí ani moc představovat. I když já věřím, že by se mezi organizátory našlo dost elánu to středoškolákům zorganizovat -- vědí, jak je to pro ně důležité. Problém je to ze dvou hledisek: financování, a oficiality.

Co se týče financování, stát není jediný zdroj příjmů MO, ale co jsem vyrozuměl, je celkem podstatný. Jde například o finance pro pořádání vyšších než školních kol, či letenky pro mezinárodní kola (pokud se uskuteční fyzicky). V interní diskusi někteří navrhovali, že by se v případě nouze dala na olympiádu uspořádat sbírka.

Snad ještě větší problém je oficialita. Matematická olympiáda je z definice soutěž vyhlašovaná ministerstvem školství (ale organizovaná Jednotou českých matematiků a fyziků). Sama má organizační řád vydaný ministerstvem. Může se tedy stát, že se olympiáda nebude moci uskutečnit pod svým standardním názvem, ale jako nějaké "Matematické mistrovství", či jak je u nás starým dobrým zvykem, jednoduše "Matematická" :-) (podle vzoru Tradiční české pomazánkové). Na tuhle novou náhradní soutěž by pak ale nefungovaly tradiční závazky škol, okresů a krajů pořádat jednotlivá kola. Okresy a kraje na tato kola pak běžně dostávají finance od státu, takže by bylo třeba finanční toky přesměrovat. Navíc je pak "Matematická olympiáda" jako pojem zahrnuta v různých stipendijních programech, některé univerzity za ni odbouštějí příjimačky -- to by pro náhradní soutěž nemuselo automaticky platit, nebo by to bylo třeba vyjednat.., Zkrátka reorganizační práce nad hlavu.

Co na to ministr?

Problematikou se pěkně zabývá i článek na Deníku Ten cituje i reakci ministra školství (poslední odstavec tady, a první tu):

Co se týká té informace o nepodporování soutěží, tak ano, celostátní kola nebudou vyhlašována ... Takže letos prostředky na konané soutěže vypláceny budou, s krácením prostředků na rok 2021 se nepočítá. Samozřejmě že v případě, kdy není jasná epidemiologická situace, tak nedává smysl vyhlašování z centrální úrovně, které musí být do konce srpna. Ale zase taková ta poznámečka, která tam byla myšlena, jak jsou okrádáni nadaní žáci, tak vás ubezpečuji, že pokud ta cesta nebude formou soutěží, tak ty peníze budeme směřovat do nadaných žáků jinou formou.

Jednak to vypadá, že má opravdu v mysli jenom celostátní kolo (problémy jsem uvedl dříve). A za druhé, je pro mne záhadou, jak jinak chce "směřovat" peníze do nadaných žáků. Copak ministerstvo ví, jak podporovat nadané žáky? Ví oni vůbec kdo jsou ti nadaní žáci? To ví nejlíp ti, kdo s nimi pracují, tedy organizátoři soutěží a seminářů. A ti ví, že nejlepší způsob, jak je podporovat, je formou soutěží...

Další reakci náměstka ministerstva jsem našel i zde na iDnesu:

Nejde udělat pravidla v rámci jedné věty pro úplně všechny soutěže a skákat tak od první třídy k Oxfordu a z národních k mezinárodním. Řada elitních soutěží nemá ani úzký sociální kontakt, jsou tam i menší skupiny. Takže si chceme sezvat pořadatele i epidemiology, projednat to s nimi co lze a co nelze. Uděláme to brzy a rychle. Budeme se maximálně snažit, aby proběhlo všechno, co je reálné, ... Víme, že to způsobilo zmatek, rozruch a je to od nás pro skupinu lidí nejasné, ale pokusíme se to co nejrychleji napravit, aby nedocházelo k nedorozuměním. Aby jak pořadatelé, tak i studenti, kteří s tím počítají do své další kariéry, měli jasno.

Tak snad to nakonec dobře dopadne a Ministerstvo školství Matematickou olympiádu (a jiné soutěže) vyhlásí. Netrpělivě čekám na nějaké oficiální prohlášení minsterstva, je celkem fuška to lovit přes média.

Autor: Miroslav Olšák | sobota 22.8.2020 14:57 | karma článku: 20,69 | přečteno: 811x
  • Další články autora

Miroslav Olšák

Koho má volit ten pravicový liberál?

Pravicový liberál... poměrně typický profil voliče. Volby se blíží, a já nevím. Mám v hledáčku 4 strany -- (abecedně) PirStan, Spolu, TSS, a Urzu, a rád se podělím o svůj pohled.

22.8.2021 v 19:11 | Karma: 12,21 | Přečteno: 740x | Diskuse| Politika

Miroslav Olšák

Slovo na N

Tatínek se ptá Idnes: "A co jsi ty udělala proti rasismu?" A Idnes hrdě odpoví: "Podívej, napsala jsem článek o tom, jak jedna politička řekla slovo na N, a v celém článku jsem to slovo ani jednou nenapsala!"

30.7.2021 v 3:39 | Karma: 12,61 | Přečteno: 260x | Diskuse| Miniblogy

Miroslav Olšák

Jak v komunálních volbách (ne)volíme osobnosti

Myšlenka systému komunálních voleb je zhruba umožnit lidem volit "jednotlivé kandidáty" a současně "zachovat stranický systém". Jak můžete volit, se dočtete skoro všude, ale co ta volba pak přesně znamená?

17.9.2018 v 22:59 | Karma: 8,46 | Přečteno: 401x | Diskuse| Politika

Miroslav Olšák

Matematická bajka o volebních systémech

Připlul jsem na opuštěný ostrov obývaný tlupou opic. Ty opice se za boha nemohly shodnout, které žluté ovoce pěstovat. Ananas, Banán nebo Citrón? Já mám podle veřejného mínění spor rozetnout. Čeká mě úkol věru nelehký...

7.1.2018 v 1:50 | Karma: 17,68 | Přečteno: 696x | Diskuse| Společnost

Miroslav Olšák

Zážitky z kontaktní kampaně

Letos jsem se tak angažoval v kontaktní kampani za Svobodné. Jak to vypadá očima takového "rozdávače letáků"? A co říkali lidé, kteří se s námi dali do řeči?

22.10.2017 v 19:51 | Karma: 15,69 | Přečteno: 611x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 664x
Matfyzák a linuxák, který se snaží k demokracii přistupovat zodpovědně, což jej nutí se zajímat i o témata, která s matematikou ani Linuxem vůbec nesouvisí. Politicky momentálně u Svobodných, ale mám docela rád i Piráty, ODS, ...

Seznam rubrik