Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koho má volit ten pravicový liberál?

Pravicový liberál... poměrně typický profil voliče. Volby se blíží, a já nevím. Mám v hledáčku 4 strany -- (abecedně) PirStan, Spolu, TSS, a Urzu, a rád se podělím o svůj pohled.

Základní východiska

Na úvod zmíním svoje politická východiska -- co myslím pojmem "pravicový liberál", protože v pojmech je taky někdy chaos.
Pod pojmem "pravicový" rozumím ekonomickou svobodu -- nízké daně, ale i nízké výdaje, tedy obecně nízká míra přerozdělování. Stát, který nehospodaří, který se příliš nesnaží starat o své občany. Zkrátka stát, který nechá onu neviditelnou ruku trhu fungovat co nejvolněji. V minulosti se pravicovým stranám povedlo vnést trošku tržního fungování do školství či zdravotnictví, ale bohužel to pak následné levicové vlády zase zrušily. Daňová zátěž okolo 50% mi připadá moc.
Pod pojmem "liberální" rozumím společenské svobody. Žít a nechat žit, respekt ke svobodě slova... Mnoha tématům (náboženství, návykové látky, LBGT, očkování, ...) by prospělo, kdyby byly součástí převážně společenské, nikoliv politické diskuze. Míchat je do politiky snadno vyostří konflikt, protože pak většina může vnutit svůj životní styl menšině. Úkolem politiky by mělo být pouze se lidem nemíchat do jejich životů a přání. Jsem pro pestrost, pro dobrovolnost, pro "cochcárnu" (kdyby měl někdo potřebu nazývat svobodu hanlivými jmény).

A na závěr chci volit strany -- ideály, nikoli osobnosti. Nemám zájem o stranu, jejíž hlavním cílem je vynést do sněmovny nějakého konkrétního člověka, ať je tím člověkem Kalousek s Schwarzenbergem, Babiš, Okamura, Robejšek či Šlachta. Jestli se ANO někdy dokáže zbavit Babiše, tak se možná uráčím podívat na jeho program. Do té doby mi připadá jako strana, která má program "jen, aby nějaký měla", a voliči ANO, které znám, volí ANO proto, že jim je Babiš sympatičtější než jiní předsedové. SPD bych nevolil ani omylem ani bez Okamury (strašení lidi islámem, migrací, multikulti-neomarxistickou ideologií atp. fakt nemusím). ČSSD, Zelené a KSČM uznávám jako názorově založené strany s demokratickou vnitřní struturou, ale politicky se s nimi fakt neshodnu.

Jsou tu ale následující čtyři uskupení, které mám některých věcech rád (a v jiných zase ne).

Piráti a Starostové

Grafický styl s logem koalice Piráti a Starostové

Piráty znám skoro od jejich počátku. Byl jsem na jejich demonstracích za svobodu Internetu. Autorské právo (které Piráti nazývali "kopírovací monopol") bych klidně zrušil, svobodu Internetu považuju za dost důležitou, a neustálé snahy o jeho regulaci mi vadí. Jenže, Piráti si dobře uvědomovali, že nadáváním na kopírovací monopol si širokou veřejnost nezískají, takže se v poslední době soustředili na program v mnoha dalších odvětvích, který postavili tak nějak kompromisně, podobně jako hnutí ANO. Nakonec v celém programu nenajdete sousloví "kopírovací monopol" ani jednou, a "autorské právo" je zmíněné tak, že se chystají spolupracovat s nositeli práv.

Jako jo, pořád mají svobodu slova a omezení kopírovacího monopolu jako základní programové priority ve stanovách, a pořád to jsou stejní lidi (Bartoše, Michálka, Ferjenčíka si pamatuju od začátku), ale třeba žalovat někoho za urážlivý tweet není úplně v duchu těchto ideí. Tak si jenom říkám zda, jestli se Piráti dostanou do vlády, odhodlají se aspoň zrušit tu absurdní cenzuru Internetu kvůli ilegálnímu hazardu?

Na nějakou pravici si Piráti nehrají, a nikdy to neměli v plánu. Otevřeně říkají, že mají středový program, a vybavuju si, jak nedávno navrhovali zvýšení příjmů státního rozpočtu. Zato v otázce společenské svobody jsou Piráti mezi nejliberálnějšími stranami, a jako jedna z mála stran (snad vedle Zelených) jsou schopni se otevřeně hlásit k legalizaci marihuany či možnosti adopcí pro páry stejného pohlaví. To jsou samozřejmě okrajová témata, ale symbolicky to kvituji, zvlášť když předseda je heterosexuál a marihuanu nekouří (což si mnoho jeho kritiků neuvědomuje :-) ).

Piráti se spojili se STANem, což je pro mne snad ze současných koalic nejsmysluplnější spojení. Dřív jsem STAN považoval za jenom nějakou součást TOP09, a nepřijdou mi, že by se nějak výrazně politicky profilovali. Na druhou stranu, v pár momentech, které jsem zaregistroval, byli mezi těmi lepšimi stranami. Uvedu dva příklady. V těch dávných dobách, kdy TOP09+STAN byla ve vládě, a Piráti byli nevýznamnou straničkou, navrhl Petr Gazdík myšlenku, aby poskytovatelé Internetu museli blokovat stránky s ilegálním hazardem. Po nějaké demošce a přesvědčování (zejména od tehdy politicky irelevantních Pirátů) ale uznal Petr Gazdík chybu, tento návrh zákona stáhnul, a když pak tento návrh přišel znovu, již se stavěl proti. Nezní to jako moc, ale aby politik uznal chybu je dneska dost nevídané (Andrej Babiš se o několik let později o tom samém přesvědčit nenechal). A druhý příklad, jeden ateistický aktivista se před minulými volbami rozhodl strany podrobit testu -- psal jim, že je věřící, kterého trápí úpadek hodnot, a žádal, zda by podpořili nějakou formu protirouhačského zákona. To odmítli například právě Piráti, Stan, ODS a Svobodní, zatímco TOP09 a KDU-ČSL takovému požadavku vyšli vstříc.

SPOLU

Logo koalice SPOLU

Slepenec ODS, TOP09 a KDU-ČSL, kterému moc nerozumím. ODS je historicky pravicová strana. Jako takovou ji mám docela rád, ale co se týče společenských svobod, či přístupu k Internetu až tak jasná není. A není ani vždycky přesvědčivě pravicová (když třeba kandidát na primátora Prahy za ODS prosazoval MHD pro děti zdarma), ale ze současného výběru je z těch pravicovějšich, takže bych jí rád dal zase šanci.

Zato Topka mi nikdy moc sympatická nebyla. Začala jako strana "Kalouska a Schwarzenberga" pro rádoby inteligentní voliče. Vybavuji si výstižnou hlášku před minulými volbami od jednoho kolegy ze Svobodných: "Topka, to je Kalousek, Schwarzenberg a Feri -- no jak tihle tři jdou dohromady, to vážně nevím." Abych ji zase nekřivdil, tak tam už nikdo z těchto tří významných členů nepůsobí. V současnosti se tato strana profiluje zejména jako silně prounijní (ale postoj ODS k EU mi je o dost sympatičtější, decentralizace má něco do sebe). Současně na mne Topka působí jako přehnaně "symbolická" -- je to asi nejhlasitější anti-Babiš, anti-KSČM strana. Ne že bych měl Babiše či KSČM v oblibě, ale trochu se z toho vytrácí, co prosazuje samotná TOPka. Jeden den před minulými volbami pak nechala vytisknout "fake news" jako reklamu na obálce Metra, čímž řadu lidí dokonale zmátla -- podlejší politický marketing aby člověk pohledal... (chtěl bych vidět, jak by se tvářili, kdyby totéž udělal Okamura)

Současně pak TOP09 spolu s KDU-ČSL neobstála ve dříve zmíněném testu o protirouhačském zákoně. Co se týče samotné KDU-ČSL, nevadí mi tolik jako některé strany, ale moc důvodů k tomu je volit taky nemám. Navíc mi připadají blízko k těm hnutím "za život a za rodinu", což by samo o sobě nebylo nic špatného, kdyby to v překladu neznamenalo "za zákaz potratů a proti homosexuálům". Taky mi vadí, že KDU-ČSL pomohli prosadit zákaz prodeje o svátcích, jednou jsem dokonce od Zdechovského zaregistroval myšlenku, že i zákaz prodeje v neděli by mohl být ve hře (potěš kotě, vím jaká je to pakárna v Rakousku).

Trikolora, Svobodní, Soukromníci

Logo uskupení Trikolora, Svobodní Soukromníci

Svobodní by mi byli nejblíž, co se týká principů, které má strana uvedené ve stanovách. Je to strana s často velmi rozhodnými názory, ale není zdaleka tak pevně názorově ukotvená, jak by si přála být -- je poměrně těžké vyslovit postoj k migraci nebo k LBGT, který by nenaštval zhruba polovinu jejich členů / potenciálních voličů. Považuji za nešťastné snažit se cílit najednou na liberální i "konzervativní" (záhadné slovo, snad ještě víceznačnější než "liberální") voliče.

Na druhou stranu, současnému předsedovi se to až obdivuhodně daří -- toho bych ve sněmovně viděl docela rád. Klade důraz na dobrovolnost. Na urážlivý tweet od Zdechovského zareagovali mnohem více v souladu se svobodou slova než Piráti na urážlivý tweet od Babiše. Taky sdílím postesk nad nepolitickou politikou, a opravdu oceňuji, že TSS (na rozdíl od PirStan či SPOLU) jednoznačně prosazuje dobrovolnost očkování bez ohledu na důvody, proč se někdo nechce nechat očkovat (a to jsem očkovaný).

Ale pak je tu Trikolora, "hnutí tradičních hodnot za normální svět", se kterou se Svobodní spojili do voleb prý hlavně proto, že sdílí přístup k pandemii. Tedy to je vysvětlení pro liberální voliče Svobodných, vysvětlení pro ty "konzervativní" voliče je nejspíš to, že jsou obě strany skoro názorově totožné. Vím o řadě významných liberálních členů Svobodných, kteří kvůli spojení s Trikolorou buď opustili stranu, nebo se přinejmenším rozhodli v těchto sněmovních volbách nekandidovat. A po té, co jsem viděl pár výstupů předsedkyně Trikolory to začinám chápat. Za mne na Trikoloře oceňuji, že už nemá v čele Klause mladšího -- dává tak najevo, že jim opravdu jde spíš o myšlenky než o jednu osobnost. Ale podobně jako u ČSSD, je to strana, se kterou se názorově prostě neshodnu. V duelu s Top09 odpovídala Topka většinou o dost líp než Trikolóra -- Trikolora by mohla jít do koalice s kýmkoli kromě Pirátů ( :-( ), a na otázku, zda privatizovat Budvar měla tahle údajně pravicová strana jasné záporné stanovisko (to jako vážně? I Ivan Bartoš byl v tomhle pravicovější). Postoje k Euru a homo-adopcím byly takové "mám na to silný rozhodný názor, ale vlastně tomu pořádně nerozumím". V jiném videu z ní měl Hamáček legraci, jak si představuje boj s nelegální migrací jak Hurvínek válku... Zkrátka Zuzanu Majerovou Zahradníkovou bych ve sněmovně oželel.

Urza

Logo Urzy

Když si člověk nevybere, nevolit je vždycky taky možnost, která by se neměla lacině shazovat. Docela hezky formulované argumenty jsou třeba v Apelu Romana Týce. Akorát když pak je člověk zařazen mezi "nevoliče", tak se o něm předpokládá, že ho to vůbec nezajímá, a že je akorát líný dojít k urně. Samozřejmě, taky se dá k urně zajít, a hodit tam prázdnou obálku, ale pak jste zase zařazeni mezi ňoumy, kteří jako jednou Karel Schwarzenberg nejsou ani schopni pochopit, jak se správně volí. Pokud bych chtěl ostatním stranám vyslat signál: "Jsem pro kapitalismus, pro svobodu, ale nemám koho volit", dát hlas Urzovi zní jako rozumná varianta.

Jistě, můžete namítat, že přece chci volit myšlenky, ne osobnosti. Ale tahle strana je opravdu jiná (jakkoli klišé to může znít :-D ). Je to anarchistická strana, která se zavazuje se "prstenu moci" ani nedotknout, a vzdát se jakékoli politické funkce, na kterou by volbami dosáhla. Současně Urza slibuje, že si finanční odměnu nenechá, kdyby na ni dosáhl (což je beztak nepravděpodobné), a je to jediná strana, která státu nedodala bakovní účet, tak jim to dost možná ani nebudou mít kam poslat. Každopádně Urzovi jeho zásadovost celkem věřím, víc než jakémukoli politikovi.

Závěrem

No, a koho teda budu volit? Kdyby ODS nešla s TOPkou a KDU-ČSL, tak volím ODS. Kdyby Svobodní nešli s Trikolorou, tak volím Svobodné... Takhle snad jen přeju Trikoloře, aby dokázala zaujmout voliče SPD, Spolu a PirStan, aby dokázaly zaujmout voliče hnutí ANO, Urzovi, aby ho lidi nevolili, a já uvidím, která strana se v mých očích ještě zvládne míň znemožnit, a pak si třeba hodím... kostkou!

Autor: Miroslav Olšák | neděle 22.8.2021 19:11 | karma článku: 12,21 | přečteno: 740x
  • Další články autora

Miroslav Olšák

Slovo na N

Tatínek se ptá Idnes: "A co jsi ty udělala proti rasismu?" A Idnes hrdě odpoví: "Podívej, napsala jsem článek o tom, jak jedna politička řekla slovo na N, a v celém článku jsem to slovo ani jednou nenapsala!"

30.7.2021 v 3:39 | Karma: 12,61 | Přečteno: 260x | Diskuse| Miniblogy

Miroslav Olšák

Matematická olympiáda v ohrožení?

Matematická olympiáda je nejstarší oborovou olympiádou v ČR konající se pravidelně od roku 1951. Letos prý ministerstvo nevyhlásí soutěže celostátního charakteru. Ale s koronavirem to moc nepomůže, a nadané žáky poškodí.

22.8.2020 v 14:57 | Karma: 20,69 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Miroslav Olšák

Jak v komunálních volbách (ne)volíme osobnosti

Myšlenka systému komunálních voleb je zhruba umožnit lidem volit "jednotlivé kandidáty" a současně "zachovat stranický systém". Jak můžete volit, se dočtete skoro všude, ale co ta volba pak přesně znamená?

17.9.2018 v 22:59 | Karma: 8,46 | Přečteno: 401x | Diskuse| Politika

Miroslav Olšák

Matematická bajka o volebních systémech

Připlul jsem na opuštěný ostrov obývaný tlupou opic. Ty opice se za boha nemohly shodnout, které žluté ovoce pěstovat. Ananas, Banán nebo Citrón? Já mám podle veřejného mínění spor rozetnout. Čeká mě úkol věru nelehký...

7.1.2018 v 1:50 | Karma: 17,68 | Přečteno: 696x | Diskuse| Společnost

Miroslav Olšák

Zážitky z kontaktní kampaně

Letos jsem se tak angažoval v kontaktní kampani za Svobodné. Jak to vypadá očima takového "rozdávače letáků"? A co říkali lidé, kteří se s námi dali do řeči?

22.10.2017 v 19:51 | Karma: 15,69 | Přečteno: 611x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 664x
Matfyzák a linuxák, který se snaží k demokracii přistupovat zodpovědně, což jej nutí se zajímat i o témata, která s matematikou ani Linuxem vůbec nesouvisí. Politicky momentálně u Svobodných, ale mám docela rád i Piráty, ODS, ...

Seznam rubrik